Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Chyba nie znam domu, w którym z tej okazji nie byłoby słodkich wypieków na stole. Mam dla Ciebie propozycję – połącz w tym roku dobry smak i zdrowe składniki. Efekt będzie zniewalający dla Twojego podniebienia i sylwetki! Fit ciasto w sam raz na święta.
Ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich, lekko rozdrobnionych
9 jajek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 – 1/2 szklanki cukru (wg uznania: erytrytolu/ ksylitolu/ cukru kokosowego)
Białka ubić na sztywną pianę, lekko miksując dodać żółtka i cukier. Dodać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą – wymieszać. Piec 40 min w temperaturze 170 st.
Masa:
150-200 g daktyli suszonych
800-1000 g masła orzechowego (dobrze wybrać to 100% orzechów, bez cukru)
Daktyle namoczyć w gorącej (niewrzącej) wodzie ok. 15-20 min. Odlać część wody. Daktyle i masło orzechowe zblendować na gładką masę. Wodę można dolać jeśli masa jest zbyt gęsta. Proporcje daktyli i masła orzechowego można zmieniać według uznania i własnego smaku.
Część masy można zostawić do dekoracji i jeszcze dodać kakao dla czekoladowego smaku.
Warstwa malinowa:
200 – 300 g malin (najlepiej zmrożonych
Wersja fit: Kilka torebek herbaty malinowej zaparzyć w 400 ml wrzątku, dodać odrobinę wybranego przez siebie słodzidła do smaku. Wyciągnąć torebki herbaty, dodać żelatynę.
LUB wersja mniej fit: użyć 2 galaretek malinowych i rozpuścić w 2 szklankach wody.
Do „galaretki” wrzucić maliny, wymieszać. Jeśli maliny są mrożone, to wówczas galaretka bardzo szybko zastygnie.
Cały rok ciężko pracujesz na swoją formę. Nie musisz jej rujnować w 3 dni – wystarczy, że pomyślisz o tym, aby oprócz „smacznie” było też i zdrowo!
Autor artykułu: Justyna Szarawarska