fbpx

Szarlotka – przepis.

Szarlotka to ciasto, które uwielbiają prawie wszyscy. Przypomina letnie popołudnia u babci, lub jesienne wieczory z przyjaciółką. Jest ciepłym, cynamonowym dobrem. Ale co zabić kiedy jesteś na diecie i dobrze by było, żeby raczej unikać tego wspaniałego ciasta? Ano można je przygotować w odchudzonej wersji bez cukru. Nadal będzie pyszne, a wyrzutów sumienia…jakby mniej 🙂

Do przygotowania takiej szarlotki potrzebne nam będą: 

  1. 160 g mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  2. 180 g Kaszy manny
  3. 150 g erytrytolu 
  4. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1,5 kg jabłek 
  6. 160 g Masła
  7. 1 płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie tego przepisu nie zajmuje wiele czasu i jest on niezwykle prosty. Mąkę, kaszę mannę, erytrytol i proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce. W drugiej przygotuj jabłka. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, dopraw cynamonem. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/ dół). Wyłóż dno formy papierem do pieczenie. Boki oraz dół wysmaruj grubo masłem. Składniki suche podziel na trzy równe porcje. Wsyp pierwszą porcję na dno formy. Teraz dodaj połowę startych jabłek. Następnie wysyp drugą szklankę suchych składników, tak, żeby równo przykryły jabłka. Dodaj drugą połowę jabłek i wsyp ostatnią, trzecią część suchych składników. Na koniec zetrzyj na tarce ok 150 g masła i poukładaj na samej górze. 

Ciasto piecz na najniższej półce piekarnika ok 55 minut. Po tym czasie pyszne ciasto powinno być już gotowe.

Autor artykułu: Trenerka Ania Gorczyńska

Call Now Button